UHP Ívfényes Elektrokemence

Az acélgyártás alapberendezése az UHP ívfényes elektrokemence. A kemencét 1982-ben a NIPPON-KOKAN (Japán) cég szállította és telepítette, melyet 1995. évben a MANNESMANN-DEMAG (Német) cég korszerűsített.

Az acélgyártó berendezés 80 tonna névleges adagsúlyú, karbon-oxigén befúvó rendszerrel rendelkezik, az acélgyártási folyamat alatt a fenékbe beépített porózus téglákon keresztül argon vagy nitrogén buborékoltatás megoldott.

A kemence névleges kapacitása 550 kt/év.
 

 

ASEA-SKF üstmetallurgiai egység

Az ASEA-SKF üstmetallurgiai egység a primér acélgyártó berendezésben (UHP ívfényes elektronkemencében) beolvasztott és előkezelt acél további finomítására szolgál. Az ASEA-SKF üstmetallurgiai egység végezhető technológiai műveletek: salakeltávolítás, salakképzés, homogenizálás, hőmérséklet növelés, ötvözés, kéntelenítés, nemfémes zárványok csökkentése, gáztalanítás, vákuumozás. Az említett műveletek hatékonyságát segíti az üstfenékbe beépített porózus téglán keresztül szabályozott körülmények között végzett argon buborékoltatás, illetve az üstkocsiba épített elektromágneses keverő.

 

 

Folyamatos öntőgép

Az acélgyártó berendezésekben legyártott minőségi ötvözetlen és ötvözött acélok bugaféltermékké öntése 5 szálas folyamatos öntőgépen történik. A gépet a KOBE-STEEL (Japán) cég szállította 1982-ben, melyet 1990., illetve 1993. évben a VOEST-ALPINE Industrieanlagenbau GmbH. osztrák cég korszerűsített. A gép átépítését követően lehetővé vált teljesen zárt rendszerben a minőségi-, mikroötvözött- valamint az ötvözött acélok gyártása, tuskó vagy folyamatos öntéssel való előállítása.

A folyamatos öntőgépen önthető buga szelvények: 120, 150, 180, 225 mm és 240 x 350 mm.
Az öntőgép névleges kapacitása: 420 kt/év.

A DAM 2004 Kft. gyártási programjában szereplő acéltípusok ötvözetlen és ötvözött minőségi acélok, ezen belül:

Tuskóöntés

Az alapanyag gyártása:

Szilárd betétből 80 tonnás UHP kemencében történik, üstbe csapolás közben előötvözés, dezoxidálás majd ASEA üstmetallurgiai kezelés: salakkezelés, kémiai összetétel és hőmérséklet beállítása, dezoxidálás, homogenizálás mágneses keveréssel, gáztalanítás, zárványtalanítás vákuumkezeléssel. Vákuumozást követő H-tartalom 1,5-2 ppm.

Az öntecsöntéshez a betétanyag 72-78 tonna folyékony acél.

A tuskóöntés módjai:

Alsó öntés acélsugár-védelemmel. Az 5000 mm magas kör- illetve poligon típusú tuskók alsó öntése, öntőgödörben, a négy- és sokszögűek alsó öntése kocsizó öntéssel valósul meg. Az öntött tuskók mozgatása típustól függően öntődarura szerelt hidraulikus fogóval vagy strippel daruval történik. Öntési sebesség beállítása és mérése az öntődarura szerelt mérleggel és a hozzá tartozó sebességkijelzővel történik.

Az öntött tuskó irányított visszahűtésére szolgála harangkemence főbb paraméterei:

Maximális terhelés: ~ 70 tonna
Maximális hőmérséklet: 850/900 °C
Hőmérséklet homogenitás: ± 5 °C
Hevítési gradiens: max. 10/20 °C/70 tonna
Zónák száma: 3
Égőfejek száma: 6
Hűtési gradiens: 10/20 °C/70 tonna

Oldal tetejére